Wolna Warszawa

Miasto z historią


Moja pierwsza kanadyjska wiza

Moja pierwsza kanadyjska wiza

Nabycie wizy do Kanady wcale nie jest zadaniem bardzokłopotliwym, jakby to mogło wyglądać za pierwszym razem. Bieżący artykuł to doskonała sugestia dla większości osób, jakie w najbliższym czasie potrzebują wybrać się do Kanady, jednakże nie posiadają podstawowego pojęcia jak zorganizować wizę.

Co musimy wziąć pod uwagę?? – Kanada wiza
W pierwszej kolejności trzeba wspomnieć o tym, iż wiza do Kanady> jest konieczna nie tylko w przypadku przyjazdu do tego pięknego państwa, jak w ciągu wycieczki przejazdem. Polacy, którzypragną odwiedzić Kanadę jedynie w celach turystycznych nie muszą posiadać tradycyjnej wizy. W Obecnie potrzebny jestzaledwie zaświadczenie eTA (electronic Travel Authorization), jaki możesz pozyskać online, bez potrzeby wysiadania zmiejsca zamieszkania.

eTa do Kanady przez internet

Zdobycie poświadczenia eTA absorbuje rzeczywiście kilka minut a co najlepsze całość można dokonać za pośrednictwem sieci internetowej. Elektroniczna wiza Kanada jest więc olbrzymią gospodarnością czasu, gotówki i znacznych nerwów. By dostać konieczne poświadczenie trzeba wypełnić szczegółowy wniosek, który, można znaleźć na www etacanadaonline.com/pl/. Wniosek można wyszukać także na stronie ambasady Kanady, ale niestety osiągalny jest tam jedynie w języku angielskim lub francuskim. Po wypisaniu wniosku trzeba odpowiedzieć na parę łatwych zapytań (np. czy byliśmy zatrzymani, czy mieliśmy relacje z ludźmi chorymi na gruźlicę itp.). Do pozyskania dokumentu eTA konieczny jest paszport i dodatkowo mejl, na który dostaniemy dokument eTA.

Ile kosztuje eTA?

eTA do Kanady to koszt rzędu 31 zł (7 dolarów kanadyjskich). Należności można oczywiście w wygodny sposóbdokonać internetowo za pomocą karty kredytowej. Pamiętać trzeba także o tym, że dzięki eTA możemy w Kanadzie mieszkać najdłużej do 6 miesięcy. Wskazane jest nadmienić również o tym, że dokument obowiązujący będzie przez 5 lat od momentu wyrobienia. Wyjazd odbywa się jedyniena podstawie paszportu, dlatego nie ma konieczności printowania pozyskanego e-mailem dokumentu.

Elektroniczna wiza do Kanady

Elektroniczną wizę wolno zapisać online wyłącznie jeden raz,jednej osobie. W praktyce oznacza to, że 5-cio osobowa rodzina podróżując do Kanady musi uzupełnić formularz pięciokrotnie. Jak nadmieniono u góry wiza jest obowiązująca wyłącznie w ciągu 5 lat, jednak jeśli Twój paszport uprzednio straci ważność, toautomatycznie wiza również przestanie posiadać moc prawną. Czas wyrabiania elektronicznej wizy zajmuje standardowo od 1 do 3 dni. Podczas wyrabiania dokumentu eTA nasz paszport musi być aktualny co najmniej 180 dni po dacie ukończenia podróży.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *